251551
Book
In basket
Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.
Availability:
Czytelnia dla dorosłych
Copies are only available in the library: sygn. C 66 [Czytelnia] (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Indeks.
Original version note
Reprint, oryginał: Warszawa : w Drukarni Józefa Tomaszewskiego, 1847.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again