Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory MBP
(471)
Forma i typ
Książki
(463)
Poradniki i przewodniki
(387)
Publikacje popularnonaukowe
(26)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(19)
Proza
(9)
Audiobooki
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje promocyjne
(3)
Druki ulotne
(2)
Mapy
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Nuty
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(384)
wypożyczone
(107)
tylko na miejscu
(14)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(415)
Księgozbiór dziecięcy
(24)
Filia nr 1
(52)
Czytelnia dla dorosłych
(14)
Autor
Szaciłło Maciej
(9)
Durnowska Małgorzata
(7)
Dąbrowska Ewa (internista)
(7)
Szaciłło Karolina
(7)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(6)
Dąbrowska Beata Anna
(5)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(5)
Lewandowska Agata
(5)
Makarowska Magdalena
(5)
Nowak Zbigniew Tomasz
(5)
Okrasa Karol (1978- )
(5)
Dajka Krystyna
(4)
Kieżun Bartek (1976- )
(4)
Naklicka-Kleser Jolanta
(4)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(4)
Anger Joanna
(3)
Art Piotr
(3)
Bednarek Roman
(3)
Bokła Artur
(3)
Gabryelski Dariusz
(3)
Guziak Maria Goretti
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Krzyżanek Joanna
(3)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Malina Dorota
(3)
Mikulska Katarzyna (zielarstwo)
(3)
Musiałowska Dominika
(3)
Nowak Zbigniew Tomasz. Z tradycji ojca Klimuszki
(3)
Piszczek Anna (polonistka)
(3)
Stolińska Hanna
(3)
Teperek Agata
(3)
Urban Viola
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Witkowska Magda
(3)
Zaremba Marek (dietetyk)
(3)
Zielewska Joanna
(3)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(3)
Zyśk Anna
(3)
Ładocha Daria
(3)
Żak-Cyran Bożena
(3)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Caprari Małgorzata
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Drukort Magdalena
(2)
Dymek Marta
(2)
Fife Bruce (1952- )
(2)
Filipowicz Leszek (1967- )
(2)
Gessler Magda (1953- )
(2)
Graboń Ika
(2)
Hingle Richa
(2)
Horodyska Ewa (1964- )
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Jakubiak Tomasz (1983- )
(2)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(2)
Klasen Jörn (1951- )
(2)
Korkosz Michał
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Lawson Nigella (1960- )
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Mayle Peter (1939-2018)
(2)
Meller Katarzyna (1976- )
(2)
Miller Dorota
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Nosek Milena
(2)
Odorowicz-Śliwa Ischim
(2)
Oliver Jamie (1975- )
(2)
Ovsyankina Svetlana
(2)
Pająk Zofia
(2)
Piórkowski Łukasz
(2)
Pociecha Daria
(2)
Polaków Anna
(2)
Pruszyńska Karolina
(2)
Przybylok Rafał
(2)
Rokicka Alicja (kucharz)
(2)
Rzepka Małgorzata (tłumacz)
(2)
Sado Agnieszka
(2)
Segnit Niki
(2)
Skarżyńska Katarzyna
(2)
Smile Olga
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Strzelczyk Tomasz
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Szaciłło Karolina (2003- )
(2)
Szojer Aleksander
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(2)
Wellman Dorota (1961- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Woźniak Beata
(2)
Wójciak Dominika
(2)
Zielińska Katarzyna
(2)
Ćwierczakiewiczowa Lucyna (1829-1901)
(2)
Łukasik Inna
(2)
Łyżnik Dariusz
(2)
Żak Aleksandra
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamczewska Barbara (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(165)
2010 - 2019
(238)
2000 - 2009
(46)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(403)
1989-2000
(17)
1901-2000
(16)
1801-1900
(4)
1945-1989
(4)
Kraj wydania
Polska
(470)
Język
polski
(468)
angielski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(18)
6-8 lat
(15)
9-13 lat
(15)
Chorzy na Hashimoto
(3)
Dietetycy
(3)
Młodzież
(3)
Rodzice
(2)
0-5 lat
(1)
3 (poziom biegłości językowej)
(1)
B1 (poziom biegłości językowej)
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Chorzy ze stwardnieniem rozsianym
(1)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Myśliwi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(29)
Literatura francuska
(4)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(3)
Literatura niemiecka
(2)
Temat
Zdrowe odżywianie
(99)
Kucharstwo
(49)
Potrawy dietetyczne
(46)
Dietetyka
(39)
Odżywianie
(32)
Ciasta
(26)
Desery
(24)
Zdrowe żywienie
(24)
Kuchnia wegańska
(23)
Gotowanie
(21)
Leczenie dietą
(21)
Przepisy kulinarne
(18)
Warzywa
(18)
Potrawy jarskie
(16)
Zupy
(16)
Kuchnia polska
(15)
Obiad
(15)
Potrawy
(15)
Żywność
(15)
Dieta owocowo-warzywna
(13)
Kuchnia regionalna
(13)
Potrawy szybkie i łatwe
(13)
Insulinooporność
(12)
Dieta niskowęglowodanowa
(11)
Przetwory owocowo-warzywne
(11)
Dieta odchudzająca
(10)
Kanapki i przekąski
(10)
Kuchnia wegetariańska
(10)
Posiłki (jedzenie)
(10)
Posiłki na wynos
(10)
Zdrowy styl życia
(10)
Dieta oczyszczająca
(9)
Dzieci
(9)
Koktajle
(9)
Napoje alkoholowe
(9)
Owoce
(9)
Rośliny lekarskie
(9)
Żywienie chorych
(9)
Dieta bezglutenowa
(8)
Kultura stołu
(8)
Obyczaje i zwyczaje
(8)
Odporność
(8)
Potrawy dla dzieci
(8)
Surówki i sałatki
(8)
Weganizm
(8)
Boże Narodzenie
(7)
Cukrzyca
(7)
Przyprawy
(7)
Słodycze
(7)
Chleb
(6)
Choroba Hashimoto
(6)
Dieta cukrzycowa
(6)
Kiszenie żywności
(6)
Kuchnia włoska
(6)
Kulinaria
(6)
Otyłość
(6)
Potrawy świąteczne
(6)
Ryby
(6)
Wino
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Ajurweda
(5)
Dieta bezmleczna
(5)
Dieta paleo
(5)
Indeks glikemiczny
(5)
Kucharze
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Kuchnia sezonowa
(5)
Pasty do kanapek
(5)
Pieczywo
(5)
Wpływ na zdrowie
(5)
Zwyczaje żywieniowe
(5)
Życie codzienne
(5)
Alergia pokarmowa
(4)
Fermentacja
(4)
Gospodarstwo domowe
(4)
Grzyby
(4)
Głodówka lecznicza
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Jelita
(4)
Kobieta
(4)
Likiery
(4)
Miłość
(4)
Nalewka (napój alkoholowy)
(4)
Nalewki
(4)
Piwo
(4)
Sery
(4)
Sosy
(4)
Styl życia
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Wegetarianizm
(4)
Święta
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Bary (lokale gastronomiczne)
(3)
Choroby ludzi
(3)
Dekoracja potraw
(3)
Ekologiczny styl życia
(3)
Ekstrakty roślinne
(3)
Fast food
(3)
Herbata
(3)
Historia
(3)
Temat: dzieło
Harry Potter
(2)
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Friends (serial filmowy)
(1)
Temat: czas
2001-
(28)
1901-2000
(14)
1801-1900
(13)
1701-1800
(8)
1989-2000
(7)
1601-1700
(6)
1501-1600
(4)
1945-1989
(4)
1401-1500
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1918-1939
(2)
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e.
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e.
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e.
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e.
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Województwo łódzkie (1999- )
(6)
Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie ; okolice)
(4)
Japonia
(3)
Rosja
(3)
Włochy
(3)
Francja
(2)
Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie)
(2)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Sulejów (woj. łódzkie, pow. piotrkowski, gm. Sulejów)
(2)
Łódź (woj. łódzkie)
(2)
Śląsk
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Augustów (woj. podlaskie)
(1)
Barkowice Mokre (woj. łódzkie, pow. piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Biala (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Bilska Wola (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Europa
(1)
Grecja
(1)
Góra Kamieńsk (Kamieńsk ; wzgórze)
(1)
Hiszpania
(1)
Inowłódz (woj. łódzkie, pow. tomaszowski, gm. Inowłódz)
(1)
Irak
(1)
Jeleniewo (woj. podlaskie, pow. suwalski, gm. Jeleniewo)
(1)
Jezioro Sulejowskie (zbiornik wodny)
(1)
Kambodża
(1)
Karkonosze (góry)
(1)
Korytnica (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Księży Młyn (Łódź ; część miasta)
(1)
Kuba
(1)
Kłudzice (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Nowa Wieś (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Opoczno (woj. łódzkie ; okolice)
(1)
Pilica (rzeka)
(1)
Podklasztorze (Sulejów ; część miasta)
(1)
Podlasie
(1)
Powiat opoczyński (woj. łódzkie)
(1)
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Przedbórz (woj. łódzkie, pow. radomszczański, gm. Przedbórz)
(1)
Radzymin (woj. mazowieckie, pow. wołomiński, gm. Radzymin ; okolice)
(1)
Sejny (woj. podlaskie)
(1)
Skandynawia
(1)
Studzianna (woj. łódzkie, pow. opoczyński, gm. Poświętne)
(1)
Sulejów (woj. łódzkie, pow. piotrkowski, gm. Sulejów ; okolice)
(1)
Suwałki (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Tomaszów Mazowiecki (woj. łódzkie)
(1)
Uganda
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wigry (woj. podlaskie, pow. suwalski, gm. Suwałki)
(1)
Witów (woj. łódzkie, pow. piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
ZSRR
(1)
Łazy-Dąbrowa (woj. łódzkie, powiat piotrkowski, gm. Sulejów)
(1)
Świnice Warckie (woj. łódzkie, pow. łęczycki, gm. Świnice Warckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(261)
Publikacja bogato ilustrowana
(222)
Książka kucharska
(209)
Poradnik
(192)
Opracowanie
(17)
Opowiadania i nowele
(7)
Pamiętniki i wspomnienia
(6)
Wydawnictwa popularne
(6)
Reportaż
(5)
Encyklopedia
(4)
Książki kucharskie
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Felieton
(3)
Przewodnik tematyczny
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Biografia
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Książki mówione
(2)
Mapa turystyczna
(2)
Reprint
(2)
Atlas grzybów
(1)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Fotografia kulinarna
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Komiks
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie w języku angielskim
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy i receptury magiczne
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje
(1)
Relacja z podróży
(1)
Sygnały myśliwskie
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(4901)
Edukacja i pedagogika
(1870)
Socjologia i społeczeństwo
(1582)
Medycyna i zdrowie
(1429)
Religia i duchowość
(1293)
Kulinaria
(471)
Psychologia
(1239)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1194)
Literaturoznawstwo
(1114)
Kultura i sztuka
(1004)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(990)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(781)
Podróże i turystyka
(670)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(625)
Biologia
(587)
Językoznawstwo
(500)
Zarządzanie i marketing
(495)
Rozwój osobisty
(419)
Etnologia i antropologia kulturowa
(411)
Kultura fizyczna i sport
(357)
Geografia i nauki o Ziemi
(327)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(322)
Hobby i czas wolny
(313)
Filozofia i etyka
(274)
Styl życia, moda i uroda
(215)
Inżynieria i technika
(209)
Ochrona środowiska
(194)
Informatyka i technologie informacyjne
(182)
Nauka i badania
(175)
Media i komunikacja społeczna
(168)
Architektura i budownictwo
(161)
Fizyka i astronomia
(154)
Transport i logistyka
(144)
Praca, kariera, pieniądze
(128)
Dom i ogród
(122)
Matematyka
(99)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(88)
Rolnictwo i leśnictwo
(87)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(82)
Chemia
(63)
Archeologia
(57)
471 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru : sekrety naturalnego gotowania / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 286, [4] strony : fotografie ; 25 cm
Na okładce przy nazwie autora: Autorka bloga bezglutenowejadlo.pl i bestsellerowej książki "Chleb bezglutenowy i inne wypieki".
Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zaplanuj wegetariańskie posiłki z wyprzedzeniem, ogranicz swój stres i ciesz się pysznymi daniami! W książce odkryjesz przepisy inspirowane kuchniami całego świata. Są tu dania pełne smaków Francji, Włoch, tex-mex oraz posiłki z niedrogich składników. Znane potrawy, np. risotto, lasagne czy falafel, przeplatają się z takimi nowinkami jak sałatki fatteh i larb. A pośród tego znajdziesz tygodniowe menu, które skomponujesz, nie marnując jedzenia. Wszystkie przepisy są proste do przygotowania. W wielu z nich pojawiają się mleko, ser i jajka, ale dzięki wskazówkom łatwo je zmodyfikować w taki sposób, aby były odpowiednie dla wegan.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Książka zawiera przepisy kuchni francuskiej, w tym myśliwskiej, która znacznie różnie się od polskiej. Jest wyjątkowo lekkostrawna i zdrowa. W książce znajdują się przepisy potraw z części tuszy uznawanych u nas za niejadalne, jak na przykład jądra dzika. Ale skoro inni je jadają, to może warto spróbować?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
(Book Cook)
Czy wiesz, że kolory warzyw i owoców bardzo wiele mówią o ich właściwościach zdrowotnych? Czerwone mają korzystny wpływ na układ krążenia i poziom cholesterolu, pomarańczowe i żółte chronią wzrok, fioletowe opóźniają starzenie i pomagają w walce z nadwagą, białe mają właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Każdy rozdział poświęcony jest warzywom i owocom w danym kolorze. Znajdziesz tu przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty z granatem, smażone bakłażany z fetą, zupę krem z zielonego groszku czy białe szparagi z masłem czosnkowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
(Mamo, Daj Mi Przepis)
„Mamo, daj mi przepis” to książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta. Dodatkowo w książce spisane zostały przydatne porady, które pomogą w łatwy sposób przygotować wyśmienite wypieki. Zamieszczono również poręczny przelicznik kulinarny, by ułatwić odmierzenie wymienionych w przepisach składników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2021. - 342, [10] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Leksykon popularyzuje sztukę mieszania napojów, propaguje nowoczesne metody spożywania napojów. Zawarto w niej podstawowe informacje dotyczące sposobu ich przygotowywania oraz ogromną liczbę przepisów na klasyczne i oryginalne drinki alkoholowe i bezalkoholowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku : gotowanie w terenie. Cz. 1 / Artur Bokła i Katarzyna Mikulska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 158, [2] strony, [16] stron tablic : fotografie ; 19 cm.
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku : gotowanie w terenie. Cz. 2 / Artur Bokła i Katarzyna Mikulska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 159, [1] strona, XVI stron tablic : fotografie ; 19 cm.
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażono w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia najważniejszego narzędzia w walce o przeżycie. Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie, jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni? Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of Japan. Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków „koniec świata”, za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Opowieści ze smakiem / Beata Borucka ; [zdjęcia Zbyszek Kłoczko]. - [Wydanie I]. - Warszawa : Wydawnictwo MB Press, 2019. - 337, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Wielkie Litery)
Tekst również na skrzydełkach.
Zabawne i wzruszające opowieści ze smakiem. Ogromna porcja wspomnień, anegdot i przywołania ciekawych postaci z życia autorki. Czytając przenosimy się o pół wieku wstecz, do podwarszawskiego Radzymina i kroczymy przez gierkowski PRL, aż do czasów współczesnych. Wszystko bogato okraszone smakiem i mnóstwem przepisów autorki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Cuda w kuchni to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (2 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone szejki to prawdziwa ,,bomba" witaminowa. Przygotowuje się je na bazie liściastych warzyw z dodatkiem ulubionych owoców. Są smaczne i niezwykle odżywcze, idealne dla ludzi w każdym wieku. Zawierają dużo błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Wypijając zaledwie 2 szklanki dziennie tego cudownego eliksiru dostarczasz organizmowi potężną dawkę chlorofilu, witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów Victoria Boutenko to propagatorka surowej żywności i zwolenniczka zielonych koktajli. Opierając się na najnowszych doświadczeniach naukowych, przedstawia w tej publikacji liczne korzyści płynące z wybierania surowych produktów zamiast tych gotowanych. Jej najnowszą i najważniejszą zasługą na polu zrozumienia żywieniowych potrzeb człowieka są badania nad wartością odżywczą zieleniny oraz propagowanie opartych na niej koktajli, które w rewolucyjny sposób pomagają osiągnąć zdrowie, niezależnie od diety czy stylu życia. Książka stanowi prawdziwą kopalnię informacji na temat ,,zielonego" żywienia. Zawarte w niej historie osób pijących odżywcze szejki oraz dodatkowe przepisy staną się źródłem Twojej inspiracji do samodzielnego ich komponowania. Niezależnie od tego czy jesteś wegetarianinem, weganinem czy amatorem mięsa regularne ich spożywanie pozytywnie wpłynie na stan Twojego zdrowia. Przekonaj się, że roślinny eliksir życia jest pokarmem doskonałym. To prawdziwy cud natury.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Pascal kontra Okrasa : 52 przepisy kontra 52 przepisy / [Pascal Brodnicki, Karol Okrasa]. - [B.m. : b. w., 2013?] - 121,165 s. : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Lidl : Kuchnia Lidla.pl)
Na okładce: Kuchnia Lidla.pl
Pascal kontra Okrasa to smakowity kąsek dla wielbicieli gotowania, jedzenia i obu kucharzy. Ta wyjątkowa pozycja została wydana w nakładzie aż 1 miliona egzemplarzy! A w każdym z nich Receptury skonstruowane są w sposób prosty i czytelny dla każdego amatora kuchennych wyczynów bez względu na stopień zaawansowa.[lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Canapés, tapas, fondue, sushi.
Doskonała książka kucharska zarówno dla amatorów, jak i bardziej doświadczonych szefów kuchni poszukujących nowych i oryginalnych pomysłów na potrawy podawane podczas przyjęć, imprez i spotkań towarzyskich. Zawiera ponad 150 inspirujących przepisów, począwszy od krewetek w tempurze i ostrych albondicas (pulpeciki w sosie pomidorowym) na kalifornijskich hand rolls i klasycznym serowym founde kończąc. Dzięki prostym, dokładnym przepisom, samodzielnie wykonanie potrwa jest łatwiejsze, niż myślisz. Przydatne informacje o najważniejszych składnikach i niezbędnym sprzęcie kuchennym sprawią, że nie będziesz potrzebować innej książki, aby urządzić niezapomniane przyjęcie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The unofficial Harry Potter cookbook : from cauldron cakes to butterbeer : more than 150 magical recipes for wizards and non-wizards alike. Na dodatkowej stronie tytułowej: Od kociołkowych piegusków do ambrozji : 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli. Na stronie tytułowej i okładce: Jest to książka kucharska nieoficjalna i nieautoryzowana, nie została zautoryzowana, zatwierdzona, licencjonowana ani nie jest wspierana przez J.K. Rowling, jej wydawcę ani Warner Bros. Entertainment Inc.
Przepisy prosto ze świata Harry’ego Pottera Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które przeniosą cię do Dziurawego Kotła lub wprost do kuchni pani Weasley. Dzięki nim samodzielnie przygotujesz kociołkowe pieguski, musy-świstusy, blok karaluchowy, a nawet fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta. Na odważnych czekają skalne ciasteczka Hagrida. Po takiej uczcie pozostaje już tylko skosztować muffinów z eliksirem słodkiego snu według receptury Hermiony.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Księgozbiór dziecięcy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Bez cukru: #kasiuniagotuje / Katarzyna Burzyńska-Sychowicz. - Warszawa : Wydawnictwo Edipresse Polska, copyright 2017. - 207, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Słodycze bez cukru, wypieki bez mąki, słodkości bez wyrzutów sumienia. Kasia Burzyńska do niedawna potrafiła się bawić do rana. Ale odkąd została mamą, rano mówi Dzień dobry Polsko!, by prosto z pracy biec do do domu i rozpieszczać domowników zdrowymi pysznymi słodkimi daniami, które komponuje według własnych przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów. zkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem. Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej