Składniki odżywcze
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory MBP
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(4)
Filia nr 1
(1)
Czytelnia dla dorosłych
(1)
Autor
Czuchryta Michał
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kołodziej Katarzyna
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Morris Julie
(1)
Młynarski Zbigniew (dietetyk)
(1)
Pruszyńska Karolina
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Walsh William J. (1936- )
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Kobieta
(4935)
Powieść polska
(4867)
Powieść amerykańska
(3933)
Rodzina
(2844)
Polska
(2564)
Składniki odżywcze
(-)
Przyjaźń
(2552)
Miłość
(2283)
Poezja polska
(2213)
Tajemnica
(2006)
Powieść angielska
(1948)
Literatura polska
(1909)
Śledztwo i dochodzenie
(1529)
Wojna 1939-1945 r.
(1508)
Magia
(1506)
Relacje międzyludzkie
(1415)
Opowiadanie polskie
(1360)
Zabójstwo
(1351)
Zwierzęta
(1271)
II wojna światowa (1939-1945)
(1204)
Książki dla małych dzieci
(1137)
Język polski
(1107)
Nastolatki
(1090)
Życie codzienne
(1077)
Rodzeństwo
(1061)
Dziewczęta
(998)
Żydzi
(991)
Pamiętniki polskie
(987)
Małżeństwo
(967)
Dzieci
(922)
Policjanci
(876)
Filozofia
(859)
Sekrety rodzinne
(832)
Powieść francuska
(812)
Uczucia
(807)
Trudne sytuacje życiowe
(803)
Przestępczość zorganizowana
(794)
Fantastyka
(781)
Relacja romantyczna
(780)
Wojsko
(763)
Historia
(717)
Sztuka
(710)
Literatura
(708)
Władcy
(704)
Osoby zaginione
(701)
Psy
(700)
Wybory życiowe
(699)
Zakochanie
(690)
Przedsiębiorstwo
(681)
Kultura
(670)
Polityka
(661)
Boże Narodzenie
(642)
Dziennikarze
(642)
Wojna
(642)
Powieść rosyjska
(636)
Arystokracja
(629)
Podróże
(616)
Matki i córki
(604)
Uczniowie
(599)
Dziecko
(592)
Uprowadzenie
(582)
Poszukiwania zaginionych
(575)
Powieść niemiecka
(568)
Mężczyzna
(557)
Język angielski
(545)
Śmierć
(540)
Zemsta
(532)
Koty
(530)
Powieść młodzieżowa
(530)
Spisek
(530)
Ludzie a zwierzęta
(527)
Zabójstwo seryjne
(527)
Dramat polski
(524)
Humor
(510)
Superbohaterowie
(508)
Powieść przygodowa
(506)
Polacy za granicą
(480)
Prywatni detektywi
(468)
Młodzież
(465)
Zarządzanie
(462)
Unia Europejska
(461)
Wakacje
(445)
Pisarze
(442)
Samotność
(431)
Czarownice i czarownicy
(426)
Chłopcy
(423)
Seryjni zabójcy
(422)
Matematyka
(421)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(420)
Polityka międzynarodowa
(420)
Krainy i światy fikcyjne
(419)
Ojcowie i córki
(418)
Powieść historyczna polska
(418)
Walka dobra ze złem
(415)
Władza
(412)
Szlachta
(409)
Pisarze polscy
(402)
Terroryzm
(397)
Teatr polski
(395)
Dojrzewanie
(394)
Duchowość katolicka
(393)
Gatunek
Poradnik
(3)
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(6)
Kulinaria
(2)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zrzucić brzuch. Co jeść , a czego nie jeść : / Michał Czuchryta. - Wydanie II rozszerzone. - Gliwice : Złote Myśli, 2022. - 148 stron : fotografie ; 21 cm.
W XXI wieku bardzo precyzyjna i wszechstronna wiedza o odżywianiu i zdrowiu jest absolutnie niezbędna. Dzieje się tak, bowiem na rynku właściwie nie ma już żywności naturalnej. To, co kupujemy w sklepach, jest żywnością produkowaną na skalę przemysłową. Żywność taka jest często modyfikowana, przetworzona i naszpikowana różnymi substancjami, które przedłużają nie tylko jej przydatność do jedzenia, ale również ulepszają smak. To wszystko powoduje, że obecnie jedzenia mamy więcej niż kiedykolwiek, a do tego jest ono niesłychanie różnorodne. Jednak na ogół to jedzenie jest znacznie bardziej kaloryczne, z mniejszą liczbą witamin i minerałów niezbędnych dla naszych organizmów, które mają decydujący wpływ na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie. A to oczywiście determinuje jakość naszego życia, osiągnięcia, poziom satysfakcji i intensywność relacji interpersonalnych. Błędne nawyki żywieniowe chcąc nie chcąc bardzo często powodują powstawanie brzuszka, którego niezwykle trudno się pozbyć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietosfera.
Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Znajdziesz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez użycia konserwantów, barwników i sztucznych dodatków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji. Warto dodać, że w ciągu ostatnich lat ukazało się wiele nowych standardów, wytycznych i raportów dotyczących wpływu diety na występowanie i leczenie wielu chorób, ukazały się nowe zalecenia i normy żywieniowe dla populacji polskiej, co uzasadnia potrzebę aktualizacji wcześniej publikowanych informacji. Książkę dedykujemy osobom zawodowo związanym z nauką o zdrowiu i opieką medyczną, w tym lekarzom, pielęgniarkom, czy fizjoterapeutom ale przede wszystkim studentom dietetyki i kierunków żywieniowych i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa pierwszego autora wyróżniona typograficznie.
Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia. Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości. Zbigniew Młynarski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Jeśli zmagasz się z utratą koncentracji, pamięci, stresem, chcesz poprawić i usprawnić pracę swojego mózgu, toSmart Plants jest książką dla ciebie. W swojej przełomowej pozycji Julie Morris odkrywa przed tobą tajemnice dietetyczne, prezentuje niesamowite rośliny poprawiające funkcje poznawcze mózgu i zachęca do zmiany stylu życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Książka
W koszyku
Zaburzenia psychiczne to brak lub nadmiar składników odżywczych w mózgu Autor opisuje system naturalnej terapii biochemicznej, oparty na najnowszych badaniach naukowych mogący pomóc milionom osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większość ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych spowodowany czynnikami genetycznymi i środowiskowymi, a zaburzenia te mogą wyrządzić wiele szkód dla pracy mózgu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Wypożyczalnia nieczynna. Inwentaryzacja księgozbioru od 3 do 30 czerwca 2024 r.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej