Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory MBP
(9)
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(6)
Filia nr 1
(1)
Czytelnia dla dorosłych
(3)
Autor
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Gurgul Eugeniusz (1937- )
(2)
Jurczak Katarzyna
(2)
Kielesińska Agata
(2)
Bandoła Katarzyna
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pająk Agnieszka (dietetyk)
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Potocki Artur
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Trubicka Hanna
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Studenci
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Temat
Kobieta
(4887)
Powieść polska
(4867)
Powieść amerykańska
(3938)
Rodzina
(2815)
Polska
(2566)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Przyjaźń
(2530)
Miłość
(2272)
Poezja polska
(2213)
Tajemnica
(1980)
Powieść angielska
(1956)
Literatura polska
(1907)
Śledztwo i dochodzenie
(1517)
Wojna 1939-1945 r.
(1512)
Magia
(1492)
Relacje międzyludzkie
(1393)
Opowiadanie polskie
(1360)
Zabójstwo
(1331)
Zwierzęta
(1270)
II wojna światowa (1939-1945)
(1192)
Książki dla małych dzieci
(1137)
Język polski
(1108)
Nastolatki
(1074)
Życie codzienne
(1066)
Rodzeństwo
(1050)
Pamiętniki polskie
(989)
Dziewczęta
(987)
Żydzi
(986)
Małżeństwo
(959)
Dzieci
(916)
Filozofia
(860)
Policjanci
(858)
Sekrety rodzinne
(820)
Powieść francuska
(812)
Uczucia
(799)
Przestępczość zorganizowana
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(787)
Fantastyka
(781)
Relacja romantyczna
(767)
Wojsko
(762)
Historia
(714)
Literatura
(707)
Sztuka
(707)
Władcy
(701)
Psy
(698)
Osoby zaginione
(688)
Wybory życiowe
(685)
Przedsiębiorstwo
(683)
Zakochanie
(680)
Kultura
(669)
Polityka
(658)
Dziennikarze
(638)
Boże Narodzenie
(636)
Powieść rosyjska
(636)
Wojna
(634)
Arystokracja
(624)
Podróże
(612)
Matki i córki
(598)
Dziecko
(592)
Uczniowie
(592)
Uprowadzenie
(573)
Poszukiwania zaginionych
(568)
Powieść niemiecka
(568)
Mężczyzna
(556)
Język angielski
(545)
Śmierć
(538)
Koty
(530)
Powieść młodzieżowa
(530)
Ludzie a zwierzęta
(526)
Dramat polski
(525)
Zabójstwo seryjne
(525)
Zemsta
(525)
Spisek
(523)
Superbohaterowie
(508)
Humor
(507)
Powieść przygodowa
(506)
Polacy za granicą
(475)
Prywatni detektywi
(466)
Młodzież
(465)
Zarządzanie
(463)
Unia Europejska
(461)
Wakacje
(441)
Pisarze
(433)
Samotność
(430)
Matematyka
(422)
Chłopcy
(421)
Czarownice i czarownicy
(421)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(419)
Seryjni zabójcy
(419)
Powieść historyczna polska
(418)
Polityka międzynarodowa
(417)
Ojcowie i córki
(414)
Krainy i światy fikcyjne
(413)
Walka dobra ze złem
(412)
Szlachta
(407)
Władza
(406)
Pisarze polscy
(396)
Terroryzm
(396)
Teatr polski
(395)
Dojrzewanie
(388)
Duchowość katolicka
(388)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Kulinaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów „Nie jedz tego!” i „Cukrowa mafia”, którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie. Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor takich bestsellerów jak „Nie jedz tego” czy „Cukrowa mafia” przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejszych czasach rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej, która pięknie wygląda, posiada długi termin ważności i przyjemnie pachnie, a przy okazji rujnuje nasze zdrowie. Czy wiesz, co znajduje się w wędlinach, sokach, gotowych daniach czy mrożonkach, które na co dzień spożywasz? Autor opisuje, iż w ich składzie występuje wiele środków niebezpiecznych dla Twojego zdrowia, m.in. glutaminiany, benzoensan sodu czy aspartam. Dostarczane codziennie w formie pożywienia doprowadzają do zniszczenia komórek nerwowych, osłabiają zdolności koncentracji i powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Są także przyczyną powstawania wielu nowotworów, osłabiają samopoczucie, a nawet inteligencję. Teraz dzięki tej książce będziesz mógł dowiedzieć się, jakich produktów unikać, czym je zastępować i w jaki sposób mądrze wybierać żywność. Czas w końcu poznać prawdę! Postaw na jakość i zdrowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja zawiera podstawowe wiadomości z zakresu procesów technologii przemysłu spożywczego. Jest próbą określenia problematyki zachodzących zmian restrukturyzacyjnych i wymaganych dostosowań do wymogów Unii Europejskiej w poszczególnych sektorach rolnictwa, określenia uwarunkowań rozwojowych w procesach integracyjnych, porównaniu naszego rolnictwa z rolnictwem Unii Europejskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 338 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja zawiera podstawowe wiadomości z zakresu procesów technologii przemysłu spożywczego. Jest próbą określenia problematyki zachodzących zmian restrukturyzacyjnych i wymaganych dostosowań do wymogów Unii Europejskiej w poszczególnych sektorach rolnictwa, określenia uwarunkowań rozwojowych w procesach integracyjnych, porównaniu naszego rolnictwa z rolnictwem Unii Europejskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 338 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: Dietosfera.
Co oznacza E300? Czy amarant jest szkodliwy? Czy syrop glukozowo-fruktozowy to też cukier? Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także – a może przede wszystkim – informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in., jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Znajdziesz tu także przepisy na podstawowe produkty takie jak masło, jogurt, twaróg czy pieczywo, które możesz przygotować w domu bez użycia konserwantów, barwników i sztucznych dodatków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 61 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Shopping IQ : co kupować, by jeść zdrowo / Agnieszka Pająk. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 311, [9] stron : fotografie ; 21 cm.
Nowa książka autorki bestsellera Metaboliczne IQ – twój kod do zdrowia! Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Dlaczego czytanie składu na etykietach już nie wystarczy? Jak odróżnić produkty, które służą naszemu zdrowiu, od tych, które nas trują? Agnieszka Pająk podpowiada, jak kupować produkty spożywcze, by jeść mądrze i zdrowo! Codziennie na zakupach podejmujemy decyzje dotyczące odżywiania. Każda z nich ma wpływ na nasze zdrowie. Planując zakupy, warto wziąć pod uwagę nie tylko cenę i jakość produktów – ale też indywidualne potrzeby naszego organizmu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zakłamane jedzenie : obalamy mity zdrowego odżywiania / Hanna Stolińska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2020. - 298, [1] strona : ilustracje, tabele ; 22 cm.
Czy wiesz, że soja to bardzo zdrowy produkt i powinniśmy ją jeść częściej? Czy wiesz, że modny obecnie olej kokosowy jest prawie pozbawiony witamin i składników mineralnych? Czy wiesz, że dieta bezglutenowa może zredukować twoją dobrą florę bakteryjną? Jeśli starannie dobierasz produkty spożywcze i interesujesz się dietami, to na pewno zależy ci na zdrowym odżywianiu. A co, jeśli okaże się, że część informacji o nich to kłamstwo? Bo czy wiesz, że superfoodsy nie zawsze działają cuda? I nie wszystko, co nie ma certyfikatu jakości, jest bezwartościowe, rakotwórcze i naszprycowane chemią? Pora dowiedzieć się, jak wygląda prawda o jedzeniu! Ta książka to żywieniowy demaskator. Autorka wzięła pod lupę produkty spożywcze, przeanalizowała diety i postanowiła obalić najbardziej rozpowszechnione żywieniowe mity. Przekonaj się, ile naprawdę wiesz o zdrowym jedzeniu i zacznij świadomie dokonywać właściwych wyborów. [opis wydawcy książki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej