Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory MBP
(28)
Forma i typ
Książki
(27)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Dostępność
dostępne
(22)
wypożyczone
(6)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(22)
Księgozbiór dziecięcy
(4)
Filia nr 1
(2)
Czytelnia dla dorosłych
(2)
Autor
Granville Adam
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Babunashvili Vaho
(1)
Baranowska Natalia (grafik)
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Eco Umberto (1932-2016)
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Horodyska Ewa (1964- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jakubowska Justyna
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kaszkur Maja
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kochiashvili Zurab
(1)
Kostioukovitch Elena (1958- )
(1)
Loreau Dominique
(1)
Loth-Ignaciuk Agata
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Malerba Giulia
(1)
Malinowska-Grupińska Dorota (1956- )
(1)
Mayle Peter (1939-2018)
(1)
Mikolasek Ota
(1)
Milewska Monika (1972- )
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Morka Ewa
(1)
Müller Marianne
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Polak Radek
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Rauszer Michał
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Warsimaszwili Marina
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Wieczorek Aneta
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zaręba Andrzej (1969- )
(1)
Zawanowska Ksenia
(1)
Zańko Piotr
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
Kraj wydania
Polska
(28)
Język
polski
(28)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura francuska
(1)
Temat
Kobieta
(4885)
Powieść polska
(4867)
Powieść amerykańska
(3938)
Rodzina
(2814)
Polska
(2566)
Kultura stołu
(-)
Przyjaźń
(2529)
Miłość
(2271)
Poezja polska
(2213)
Tajemnica
(1976)
Powieść angielska
(1956)
Literatura polska
(1907)
Śledztwo i dochodzenie
(1517)
Wojna 1939-1945 r.
(1512)
Magia
(1492)
Relacje międzyludzkie
(1392)
Opowiadanie polskie
(1360)
Zabójstwo
(1331)
Zwierzęta
(1270)
II wojna światowa (1939-1945)
(1192)
Książki dla małych dzieci
(1137)
Język polski
(1108)
Nastolatki
(1074)
Życie codzienne
(1066)
Rodzeństwo
(1049)
Pamiętniki polskie
(989)
Dziewczęta
(986)
Żydzi
(986)
Małżeństwo
(959)
Dzieci
(916)
Filozofia
(860)
Policjanci
(856)
Sekrety rodzinne
(819)
Powieść francuska
(812)
Uczucia
(799)
Przestępczość zorganizowana
(790)
Trudne sytuacje życiowe
(785)
Fantastyka
(781)
Relacja romantyczna
(766)
Wojsko
(762)
Historia
(714)
Literatura
(707)
Sztuka
(707)
Władcy
(701)
Psy
(698)
Osoby zaginione
(687)
Wybory życiowe
(684)
Przedsiębiorstwo
(683)
Zakochanie
(680)
Kultura
(669)
Polityka
(658)
Dziennikarze
(638)
Boże Narodzenie
(636)
Powieść rosyjska
(636)
Wojna
(634)
Arystokracja
(624)
Podróże
(612)
Matki i córki
(597)
Dziecko
(592)
Uczniowie
(592)
Uprowadzenie
(573)
Powieść niemiecka
(568)
Poszukiwania zaginionych
(567)
Mężczyzna
(556)
Język angielski
(545)
Śmierć
(538)
Koty
(530)
Powieść młodzieżowa
(530)
Ludzie a zwierzęta
(526)
Dramat polski
(525)
Zemsta
(525)
Zabójstwo seryjne
(524)
Spisek
(523)
Superbohaterowie
(508)
Humor
(507)
Powieść przygodowa
(506)
Polacy za granicą
(475)
Prywatni detektywi
(466)
Młodzież
(464)
Zarządzanie
(463)
Unia Europejska
(461)
Wakacje
(441)
Pisarze
(433)
Samotność
(429)
Matematyka
(422)
Chłopcy
(421)
Czarownice i czarownicy
(421)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(419)
Seryjni zabójcy
(419)
Powieść historyczna polska
(418)
Polityka międzynarodowa
(417)
Ojcowie i córki
(414)
Krainy i światy fikcyjne
(413)
Walka dobra ze złem
(412)
Szlachta
(407)
Władza
(406)
Pisarze polscy
(396)
Terroryzm
(396)
Teatr polski
(395)
Duchowość katolicka
(388)
Stworzenia fantastyczne
(388)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1918-1939
(1)
Temat: miejsce
Polska
(5)
Świat
(3)
Francja
(2)
Europa
(1)
Gruzja
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(7)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradnik
(2)
Poradniki
(2)
Przewodnik tematyczny
(2)
Antologia
(1)
Atlas
(1)
Biografia
(1)
Encyklopedie
(1)
Esej
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(9)
Kulinaria
(8)
Podróże i turystyka
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
28 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta książka zaczęła się od pewnego spotkania. Można powiedzieć, że jest efektem przyjaźni i znajomości, jak wszystko w Gruzji, stolicy światowego nepotyzmu. Gruziński smak to książka reportersko-kulinarna, dzięki której można poznać Gruzję od środka, popatrzeć oczami jej mieszkańców oraz dwojga podróżujących po niej artystów. Książka, w której można znaleźć przepisy na przepyszne dania oraz opisy miejsc, do których nie trafilibyście z przewodnika. Wreszcie to książka o ludziach, ich unikalnym guście i o ich talerzach, tak bardzo zróżnicowanych, jak ten naród. Radek Polak i Vaho Babunashvilli spotkali się w 2006 roku na jednej z imprez w Tbilisi, oczywiście przy stole. W Gruzji to częsta sytuacja, jak również ta, że najważniejsze osoby, najmocniejsze zdania, najlepsze wina spotyka się przy suto zastawionych stołach. Gruzini to mistrzowie olimpijscy w jedzeniu i celebrowaniu, zatem pomysł, żeby o ludziach i kraju opowiedzieć z perspektywy talerza, można powiedzieć, że leżał właściwie na stole. Powstała pasjonująca opowieść o ludziach, miejscach, o jedzeniu, okraszona smakowitymi anegdotami, przepisami i pięknymi zdjęciami Radka Polaka. Vaho Babunashvilli to muzyk i twórca, w Gruzji ceniony i powszechnie znany. Vaho to również kucharz, szef, który z wrażliwością muzyka podchodzi do gotowania. Jest też znawcą i badaczem kuchni gruzińskiej. Radek Polak to fotograf, portrecista współpracujący z najlepszymi polskimi magazynami, podróżnik i gruzinofil. Odkąd pół roku przemieszkał w Gruzji, wraca tam co chwilę i realizuje kolejne dokumentalne projekty fotograficzne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] s. : il. (gł. kolor.), faks., fot., 2 mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Księgozbiór dziecięcy
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
"W naszych badaniach okresu PRL-u chcieliśmy się skupić przede wszystkim na pamięci o doświadczeniu codzienności osób, które okres ten świadomie przeżyły. Perspektywa nasza dotyka więc doświadczenia odnoszącego się nie tyle do świadków historii, rozumianej jako sekwencja znaczących zdarzeń, ile raczej po prostu do codzienności osób, które w tej historycznej epoce żyły. Celem badań nie jest pokazanie, jak PRL funkcjonował, ale jak wyglądało odnajdywanie się w nim jednostki, zwłaszcza jej sposoby radzenia sobie, życia, doświadczania. Dlatego też nie tyle koncentrujemy się na badaniu pamięci kulturowej PRL-u, ile staramy się odnieść do pamięci komunikacyjnej o okresie PRL-u. Pamięci zbieranej w formie narracji osobistych i biograficznych, takiej która jest analogiczna do pamięci opowiadanej". /ze Wstępu/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 39 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje : opowieść o zapomnianej kuchni polskiej / Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie 2. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 331, [4] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 22 cm.
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety jedzenia / Andrzej Fiedoruk ; redakcja Aneta Wieczorek. - Wydanie 1. - Łódź : Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, 2021. - 164 strony : faksymilia, fotografie, portrety, rysunki ; 24 cm.
(Książki dla Ludzi Ciekawych)
A gdyby tak móc zajrzeć do wszystkich kuchni, garnków, pieców, restauracji i za sklepowe lady? Posmakować potraw z antycznych stołów i peerelowskich imienin u cioci, gdzie jest flaszka, dwie butle wina, śledź, pączki i wieprzowina… Wyruszyć w niezapomniany rejs MS „Piłsudskim”, na pokładzie którego w chłodni zamknięto 40 ton jajek, a na śniadanie kelnerzy serwują kawior i pasztet sztrasburski. Szepnąć do ucha Herbertowi Hoonerowi obietnicę: Kurczak w każdym garnku i samochód w każdym garażu, a po chwili w podlaskiej wsi moczyć, panierować i smażyć prawdziwki. Ukoić pragnienie polo cocktą w Kingsajzie i głód zawiniętą w płótno słoninką…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy stole z królem : jak ucztowano na królewskim dworze od Jagiełły do Elżbiety II / Wika Filipowicz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2020. - 445, [3] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 21 cm.
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko o kuchni francuskiej.
350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crepes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Olszanica] : Wydawnictwo Bosz, [2021]. - 2 CD (32 godz.) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Miejsce i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International sp. z o.o.
Co to jest rancio charentais w koniaku? Jaki kolor mają pasy smokingowe oficerów marines? Na czym polega różnica pomiędzy albertem a stresemanem? Czy smoking jacket i dinner jacket to to samo? Sznurowanie butów typu oxford i derby. Dlaczego jubilerzy niechętnie mówią o efekcie Kupidyna? Co to jest punca genewska? Tranżerowanie combra. Precedencja w sedanie. Zarządzanie rezydencją. Kiedy nosimy pierścień en bagarre? Jak blazonować swój herb po angielsku? Takie między innymi kwestie dręczące dżentelmena z klas wyższych omawia ta książka napisana iskrzącym się od humoru językiem przez insidera mieszkającego na Zachodzie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WA 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gentleman : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - Wydanie drugie, zmienione. - Olszanica : Wydawnictwo Bosz, copyright 2019. - 463, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
"Gentleman" to pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Bogato ilustrowana książka odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji, co w połączeniu z rozmachem edytorskim zapowiada prawdziwe wydarzenie na rynku księgarskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Bluszcza)
To zbiór wybornych tekstów dowodzących, że bez względu na to, gdzie mieszkamy i jakie historie mamy za sobą, widoki z naszych okien są bardzo podobne. Może to przez firanę kobiecości, a może po prostu przez życie. Jedno jest pewne, po lekturze tej książki jedni zaczną tęsknić za robionymi przez babcię blinami, zupą kartoflaną i rosołem, inni porzucą sushi bary w poszukiwaniu zsiadłego mleka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 82-92 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 82-92 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Filia nr 2 (zamknięta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
Na grzb. wyłącznie tyt. tomu. Aut. t. 1.: Sławomir Koper.
Kolekcja "Dwudziestolecie międzywojenne " to wyjątkowa seria 39 książek o świecie, który przeminął, ale który wart jest przypomnienia. Zapraszamy czytelników do sentymentalnej podróży, w której postaramy się przedstawić najważniejsze aspekty życia w tamtych czasach. Opowiemy o tym, jak Polacy pracowali i odpoczywali, co ich wzruszało, interesowało czy bulwersowało. W naszej serii nie zapomnimy także o poważniejszych tematach , takich jak: polityka, rozwój nauki i przemysłu oraz stosunek do mniejszości narodowych . Zatem, cytując słowa znanego szlagieru z 1935 roku, powróćmy jak za dawnych lat ...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sekrety włoskiej kuchni / Elena Kostioukovitch ; przedmowa Umberto Eco ; z włoskiego przełożył Jan Jackowicz. - Wydanie II, poprawione. - Warszawa : Albatros, 2020. - 599, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 39 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 61 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka składa się z dwóch części. W pierwszej znajduje się opis spożywczych składników i ich pochodzenie. Dzieci mogą dowiedzieć się, co działo się z mlekiem, zanim znalazło się w kartonie na sklepowej półce. Skąd bierze się sól, czym jest masło, jak wyhodować kurę, żeby znosiła jajka i kto mieli zboże na mąkę. Te niby proste i podstawowe informacje nie muszą być wcale takie oczywiste dla współczesnych dzieci. W drugiej części znajduje się 16 ilustrowanych przepisów na naleśniki z całego świata. Młody kucharz nie tylko będzie mógł przygotować z reguły proste, egzotyczne danie, ale pozna też zwyczaje kulinarne z innych zakątków Świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Księgozbiór dziecięcy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jadano w Biskupinie? Jaka była ulubiona potrawa królowej Jadwigi? Czym podejmował gości Bolesław Bierut? Co to są chucherka? Albo maćkowa jucha? Setki podobnych ciekawostek znajdziemy w Historii polskiego smaku, lecz to tylko jedna z wielu jej zalet. W oparciu o różnorakie źródła, od archeologicznych po gazetowe, autorzy sporządzili fascynujący przegląd polskich kulinarnych upodobań i uwarunkowań, napisali jedyną w swoim rodzaju książkę. To nie tylko dzieje kultury materialnej, ale również naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami. Tadeusz Pióro
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Wydawnictwo "Arkady", 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
(Leksykon : historia, sztuka, ikonografia.)
Jak wszystkie leksykony z tej serii, stanowi źródło dokładnych informacji, popartych doskonałymi ilustracjami. Książka jest podzielona na rozdziały: Kontekst religijny i kulturowy, Od alegorii do martwej natury, Miejsca i obyczaje związane z jedzeniem, Potrawy i napoje, Stół i sprzęty. Tom zilustrowano grafiką i reprodukcjami obrazów znanych malarzy przedstawiających życie wokół stołu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla dorosłych
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. C 75 [Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas smaku / [tekst Giulia Malerba ; przekład Ksenia Zawanowska]. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, copyright 2016. - 71 stron : ilustracje kolorowe ; 38 cm.
Ilustracje Febe Sillani poprowadzą czytelników w podróż po magicznej krainie potraw i ich składników, roślin i zwierząt, które stanowią przysmaki w różnych częściach świata: w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Europie, Azji, Afryce oraz Australii i Oceanii. Rozdział poświęcony każdej z nich otwiera mapa polityczna, na której pokazane są najbardziej typowe produkty. Kolejne strony dotyczą kilku wybranych państw. Opisujemy na nich najbardziej charakterystyczne potrawy, historie i ciekawostki związane z miejscowymi przysmakami. Kraj po kraju atlas smaku nabiera kształtu, a czytelnicy świetnie się bawią, eksplorując gastronomiczne cuda Ziemi i odkrywając różnorodność tradycji kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Księgozbiór dziecięcy
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteczka Konesera)
Lekcje francuskiego to kolejny krok przybliżający nam Francję i jej uroki, wśród których na pierwszym miejscu króluje umiłowanie jedzenia, przy tym, jak można się spodziewać, jest to jedzenie typowo francuskie: ślimaki, żaby, trufle. Mayle opowiada nam o swych przygodach z tymi jakże wymyślnymi daniami nie z pozycji smakosza, lecz osoby mającej z nimi do czynienia po raz pierwszy. Jak zwykle u niego nie jest to przygoda jedynie kulinarna ale również krajoznawcza i obyczajowa. Komu przyszłoby do głowy, ze we Francji można wziąć udział we mszy w intencji trufli?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W 929 [Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej